EN / NL

Heerweg

Het project bestaat uit 28 wooneenheden, gespreid over 2 compacte bouwvolumes die zich aan beide randen van het perceel bevinden. Het bestaande straatbeeld wordt gecontinueerd aan de hand van halfopen woningen met voor- en achtertuin (STAP 1). De woningen worden een kwartslag gedraaid en worden éénzijdig georiënteerd op de brede voortuin (STAP 2). Zodoende komt in de achterbouwzone voldoende ruimte vrij voor een schakeling van gestapelde woningen, georganiseerd rond een centrale, gemeenschappelijke binnenruimte (STAP 3). Beide bouwvolumes worden een kwartslag gedraaid. De grondgebonden woningen worden zodoende ontsloten aan de kopse zijden van het perceel. De appartementen worden ontsloten via een gemeenschappelijke ingang ter hoogte van Heerweg Zuid (STAP 4). De toegang tot beide woonvolumes ontsluit een gemeenschappelijke “huiskamer”, een ontmoetingsruimte te midden beide bouwblokken. De “huiskamer” spreidt zich over 2 bouwlagen, stimuleert doorzichten en garandeert een optimale daglichttoetreding tot in de kern van het volume (STAP 5). De compacte schakeling van beide volumes vrijwaart een open ruimte tussen beide bouwblokken van bijna 30m. Zodoende wordt een uitgelezen zicht op het achterliggende parkbos gekadreerd. Het rasterpatroon van grachten, weilanden, bomenrijen en haagmassieven dat de omgeving typeert, vertaalt zich tevens in de inrichting van het perceel. Enkele strategisch gekozen zichtassen omlijsten een 10-tal lappen groen, ingericht met intensieve en extensieve begroeiing. De private tuinen, gekoppeld aan de duplexwoningen, sluiten hier naadloos op aan (STAP 6).
Het resultaat is een project dat op diverse manieren de typologie van het landhuis tracht te verzoenen met die van de meergezinswoning. In plaats van een stapeling van identieke bouwlagen laten beide volumes zich lezen als opgeschaalde villa’s. Ook de gemeenschappelijke binnenruimtes worden binnen diezelfde ambitie benaderd. Zo krijgen de duplexwoningen een achterdeur die uitgeeft op deze gemeenschappelijke binnenruimte; de bovenliggende appartementen krijgen een keukenraam met zicht op de vide; de majestueuze binnentrap wentelt zich uitnodigend rond de vide en herbergt een gemeenschappelijke uitleenkast. De houten trap zet zich visueel door in de houten plint die de brede gangen afboort. De toegangsdeuren krijgen een bescheiden omlijsting waarvan de geometrie zich tevens vertaalt in de balustrades van de in- en uitpandige terrassen.


Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg

Heerweg